Skip to main contentTorulfs matsida

Jag har inte tänkt lägga upp en massa recept på den här sidan. Men efterssom jag är intresserad av matlagning, vin och öl så vill jag i alla fall ha en matsida.

Mina bästa tips

Fisk

Om jag ska bjuda vänner på mat eller om jag vill ordna det lite trevligt hemma så finns det en enkel lösning: fisk. Tja inte bara fisk för den delen, vattendjur. Grodlår, ostron och skaldjur är enkla råvaror till en fest.
Men det är inte festligt med fisk i block eller djupfryst krabba. Krabban blir smaklös och fadd. Och det är inte billigare med torsk i block än färsk. När vattnet runnit av de frysta slamsorna är det inte mycket kvar. Då blir det inte så lågt kilopris.
Här i Uppsala finns det två underbara fiskaffär: Hambergs fisk och Feskarn. Om jag ska ordna kalas så går jag in till någon av dem. Bäst är det när jag inte bestämt mig för vad jag vill ha. När det är min tur frågar jag vad de rekomenderar. De har alltid något intressant inne.
En Svensk fisk av bästa kvalitet eller en exotisk fisk utan Svenskt namn. Jag får alltid ett tips om hur man lagar till den. Inte några kryddmått hit och dit utan snarare "salta, peppra och gör en avokadosås till - Men tänk på att du ..."
Jag brukar ta några ostron "till kocken" när de har ostron inne. Många ostron har det blivit och aldrig ett dåligt. Man ska äta ostron naturell. Att fördärva något så delikat som ett ostron med citron eller tabasco är sjukt.

Det är roligt att bjuda folk som säger sig inte gilla fisk. Då tar man bara en köttig fisk som svärdsfisk eller tonfisk och lagar till den som om det vore det finaste fläskkött. T ex med kantarellsås och potatisgratäng. Mör med trådigt kött. Svårt att motstå.
Eller en smörstekt rocka, citronsås och pressad potatis. Mums!

Smalmat

Har man några kilon för mycket så kan fisk vara lösningen.

Visst ska man äta mer växter om man är överviktig. Det vet de flesta. Mer frukt och mer grönsaker.
Byter man ut chokladbiten mot en frukt som mellanmål har man kommit långt.
Ökar man mängden grönsaker på talriken blir maten mer hälsosam. Ju mer grönsaker man konsumerar desto mer kan man variera grönsakerna. Man kan köpa olika sorters sallad och göra blandningar. Lite ekblads och lite isbergs. Skillnaderna på olika salladssorter är större än man tror.
Alla tomater är inte röda. De gula är lite sötare och de oranga är någonstans mellan röda och gula.
Maten blir mycket vakrare med grönsaker.

Men det där visste ni nog.

Det jag vill slå ett slag för är fisk och skaldjur. Fisk innehåller oftast mindre fett än kött. Med kött menar jag häst, nöt, fläsk, lamm mm. Inte nog med att det är mindre mängd fett, det är bättre fetter. Andelen omättde- och fleromättade-fetter är större.
Skaldjur är ofta magrare än fisk.
Tittar man igenom viktväktarnas recept ser man att man får äta mer fisk än kött. Och är det några "gå ner i vikt"-rörelser som jag har förtroende för så är det viktväktarna.
Det är inte så viktigt att fisken är mager. Visst spelar det roll, men fet fisk (t ex lax) är inte så fet som en entrecot. Och ska man grilla är det godare med en fet fisk. Testa att grilla broskfisk. Haj och rocka är supergott att grilla. Grilla dem hårt och salta mycket.
I Bouillabaisse är det godare med mager fisk.

OBS!
Panera inte fisken. Med panering är inte fisk smalmat längre. Mjölet har bara en funktion. Det är att få fast så mycket olja och smör som möjligt på fisken.

När man bestämt sig för att lägga om kosten till något magrare så känns det ofta som om det fattas kött. Det blir mer grönt i förhållande till köttet än man är van vid.
Man kan ta bastanta grönsaker som rotfrukter och koka dem. Maten känns inte lika vattnig som om alla grönsaker var färska.
En annan lösning kan vara att äta smakrik och salt proteinkälla. Med proteinkälla menar jag kött, fisk ägg mm.
Bacon är en typisk salt smakrik proteinkälla. nackdelen är att den är fet. Och det är mättade fetter. Onyttigt!
Räkor däremot är både salt och smakrik. En pastasås med 100g skalade räkor smaksätter mer än 100g köttfärs.
Ska man laga varm mat med räkor så använd frysta räkor.
De innehåller mer vatten än färska och passar därför bättre som ingrediens.
Koka skalen för en smakrik buljong. Men salta inte, det finns mycket sälta i skalen.
Ska man laga kall mat med kalla räkor så föredrar jag färska. De är lite dyrare, men de smakar mycket bättre. Vid uppvärmning försvinner skillnaden mot frysta, så det enda man märker är att räkorna är torrare.
Rökta räkor är också gott, men jag tror inte att det kommer att få så stort genomslag. Det är mest en prova-på-grej. Testa det på en förrättsmacka.

Provningar

En annan sak jag kan rekomendera är provningar.
Man samlas några stycken och provar olika sorter av något man gillar.
Mina favorier är öl-, vin-, whisky-, och drink-provningar. Men man kan ha
andra saker om man vill det. Jag kan tänka mig att det är kul att jämföra
cognac, ost, korv och cigarrer.
Antingen hyr man in en expert på området som får hålla i det hela, eller så
kan man hålla i den själv. Det blir billigare om man håller provningen själv,
men det är kul att få en föreläsning då och då.Valid HTML 4.0!